PREMIUM
Myrthe Rootsaert (links) en Lisetteh in De Melkfabriek met een werk van Susan Reijnders. Foto Marc Bolsius © copyright Marc Bolsius

Vers bloed in Bossche Melkfabriek

Zo levendig moet het in de Guldenvliesstraat 4H in de toekomst ook weer gaan worden als het aan Rootsaert ligt. Rootsaert blaast samen met Lisetteh, met wie ze de stichting STeC vormt, nieuw leven in de circa honderd meter grote expositieruimte op de benedenverdieping van De Melkfabriek.  Met STeC zaten Rootsaert en Lisetteh eerst in de Drie Mollen, de voormalige ruimte van het EKWC aan de Zuid-Willemsvaart. Ze lieten er lezingen houden onder de naam STec-Fact, nodigden kunstenaars wuit er te werken (STeC-Next) en organiseerden een tekenfestival, The Big Draw. Maar die ruimte is inmiddels verdwenen. En omdat ook STOK, voorheen in het Kruithuis, nog geen nieuwe ruimte heeft gevonden, is er een schreeuwende behoefte een ruimte voor kunstenaars.

Het is zeker niet de eerste keer dat De Melkfabriek een doorstart maakt. De ruimte werd tot nu toe steeds gerund door kunstenaars die zelf een atelierwoning hebben in het veertien atelierwoningen tellende complex. Maar steeds ook bleek dat de ruimte na een hoopvolle start maar weinig open was. Isidoor Wens, die met de stichting Artots de vorige exploitant was, is niet uit beeld verdwenen. Wens blijft ook gebruik maken van de ruimte met enkele exposities van Artots per jaar.

Kunstacademie

Donderdag gaat de Melkfabriek weer open met een expositie, een lezing en optredens. Lisetteh en Rootsaert richten zich op voor professionele kunstenaars uit allerlei disciplines. ,,Alles is hier mogelijk, alleen voor versterkte muziek is de ruimte wat minder geschikt’, aldus Lisetteh. STeC probeert samenwerkingen aan te gaan met andere instellingen zoals bijvoorbeeld de kunstopleiding St. Joost om groepsexposities te organiseren. Ook zijn er contacten met de Koningstheateracademie. Verder is de ruimte ook te huur voor kunstenaars die zelf iets willen organiseren.

De eerste tentoonstelling ‘Gast’ opent donderdagavond om 19.30 uur. Er is werk te zien van onder anderen Har van der Put, Susan Reijnders, Frans Beerens, Jolanda Molenaar, Maurice Nuiten en Maarten Frenken. Anet van de Elzen, in het verleden een van de kunstenaars in De Melkfabriek, verzorgt een performance. Zaterdagmiddag presenteren drie cabaretiers van de Koningstheateracademie hun afstudeerwerk onder de naam Lammerentour. Zondagmiddag is er een STeC-Facts lezing van Bossche filmmaker Niels Duffhues. Vanaf 18 mei  tot en met 2 juni is er onder de titel Micrographity een internationale expositie van Artots met veel tekeningen.

Voor boekingen: kunstruimtedemelkfabriek@gmail.com